1902

Over Hassink Verpakkingsdrukwerk | Onze geschiedenis

Alles over Hassink Verpakkingsdrukwerk. Ruim honderd jaar oud, maar levend als nooit tevoren. Een familiebedrijf dat in 1902 het daglicht zag dankzij de ondernemerszin van Jan en Albert Hassink. Hun boekdrukkerij bevond zich achter het woonhuis aan de Noorderhagen in Enschede. Wanneer Albert besluit iets anders te gaan doen, zet Jan het bedrijf alleen voort. Hassink Drukkers houdt zich dan vooral bezig met labels en stalenkaarten voor de textielindustrie en familiedrukwerk. Lees hier over de geschiedenis van Hassink Verpakkingsdrukwerk.

1933

Een muzikale drukker

Jan trouwt met Johanna Boekhold en krijgt met haar twee kinderen: dochter Arnolda en zoon Theo. Theo is muzikaal getalenteerd, maar zal zich voegen naar de wens van zijn ouders om de drukkerij voort te zetten. Hij leert het vak van boekdrukker onder andere in Leipzig. Twee jaar later, in 1933, op de dag dat Jan Hassink plotseling overlijdt, spoedt de 21-jarige Theo zich naar huis. Ineens is hij eigenaar van het familiebedrijf.

  • Jan
1934

Zwoegen, zweten en oogsten

Theo werkt zich, samen met de zetter en drukker die hij in dienst heeft, een slag in de rondte om het hoofd boven water te houden. Hij heeft een familie te onderhouden. Maar het zwoegen en zweten is niet voor niets. Een paar jaar later is er ruimte voor een kleine uitbreiding en neemt hij de 14-jarige Jan Weernink aan voor 2,48 gulden per week. Jan leert het vak vanaf de basis tot hij bekend is met alle fijne kneepjes van het werk. Hij zal uiteindelijk bijna 50 jaar bij Hassink blijven werken.

  • Jan Weernink
1945

Crisistijd

De crisistijd is niet gemakkelijk. De oorlog komt en legt het bedrijf stil. De dag dat Enschede bevrijdt wordt, is ook de dag dat Theo en Jan nieuw leven blazen in de drukkerij. Er komen tal van aanvragen voor het drukken van programma’s en aanplakbiljetten voor bevrijdingsfeesten. Het is het begin van een stijgende lijn die doorzet. Theo neemt daarom boekdrukker Albert Slijkhuis in dienst. Die vindt de drukkerij op zich niet veel soeps, maar is verrast door de kwaliteit van het drukwerk dat er wordt gemaakt en de gemoedelijke sfeer.